BLOGI

Yritystilan vuokraaminen - ota nämä asiat huomioon

Mitä uuden toimitilan vuokraamisessa tulee ottaa huomioon? Miten varmistat, että uudet vuokratilat vastaavat aidosti yrityksenne tarpeita? Kokosimme tähän artikkeliin kysymyksiä, joihin vastaamalla pääset onnistuneesti liikkeelle uusien vuokratilojenne hankinnassa!

Missä haluatte toimia?

Ensimmäisenä uuden toimitilan vuokraamisessa kannattaa ottaa huomioon, missä liiketoimintaa halutaan pyörittää. Hyvästä sijainnista kannattaa maksaa enemmän, sillä se maksaa nopeasti itsensä takaisin. Sijainnilla voidaan mm. vähentää työntekijöiden työmatkakustannuksia sekä lisätä mahdollisuuksia tavata asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.

Hyvä sijainti auttaa usein myös säästämään välittömästi logistiikkakustannuksissa. Kun hyvän sijainnin lisäksi vuokratilan tontti on suunniteltu siten, että siellä pääsee isollakin kalustolla helposti liikkumaan, näkyvät hyödyt myös logistiikkakustannuksissa.

 

Millaisia vaihtoehtoja alueella on tarjolla?

Kun olet määrittänyt haluamanne sijainnin, kannattaa sinun seuraavaksi selvittää, millaisia toimitilavaihtoja alueella on yleisissä foorumeissa tarjolla. Yleisten foorumien lisäksi sinun kannattaa myös tutustua alueella toimiviin rakentajiin, jotka toteuttavat vuokrattavia tiloja ja kysyä heiltä mahdollisista tiloista.

 

Mitä kokemusta vuokranantajalla on?

Kun olet selvittänyt haluamanne alueen uudelle toimitiloille ja alueella toimivat rakennuttajat, kannattaa sinun seuraavaksi selvittää rakennuttajien aiempia kokemuksia – eli millaisia projekteja he ovat toimittaneet ja millaisille yrityksille. Rakennuttajan asiakastarinoihin tutustuminen auttaa sinua löytämään helpommin juuri sinun tarpeisiisi sopivan rakennuttajan.

 

Millaista tilaa tarvitsette?

Yleisesti ottaen tiloja, joissa on esimerkiksi sekä toimisto, varasto että tuotanto on harvemmin valmiina ja tilat pitää tehdä räätälöitynä. Tilan vuokra määrittyy toteutetun tilatyypin mukaan. Tämän vuoksi sinun kannattaa miettiä, mitkä asiat uudessa tilassa ovat yrityksen toiminnan kannalta tarpeellisia? Mihin käyttötarkoitukseen tilaa ollaan vuokraamassa?

Muista, että vuokratilakin voi olla tyylikäs ja yritysilmeen mukaan räätälöity – vietät työpaikalla n. 50% valveillaoloajasta, joten tilan tulee olla laadullisesti ja visuaalisesti miellyttävä työympäristö.

5 tärkeintä asiaa, jotka tulee ottaa huomioon

  1. Sijainti – sijainnin tulee tukea yrityksen toimintaa ja piha-alueella tulee olla tarpeeksi tilaa kuljetuksia ja toimituksia varten. Lisäksi kannattaa varmistaa, että yrityksellänne on tarpeeksi parkkitilaa!
  2. Toimitilat yritystiloihin – kun haet yrityksellenne toimitilaa, kannattaa etsintä keskittää rakennuksiin, joissa on vain yritystoimintaa. Toimintanne kannalta on tärkeää tietää, keitä naapurustoosi kuuluu.
  3. Neliömäärä – kuinka monta neliötä yrityksenne tarvitsee ja mihin käyttötarkoitukseen? Neliömäärä vaikuttaa tilojen vuokraan – hyvä rakennuttaja voi auttaa teitä myös eliminoimaan hukkaneliöitä suunnitelmistanne.
  4. Vastikkeet ja kustannukset – mikä on tilan vastike ja mitä muita kustannuksia tilassa on? Voiko esim. ylimääräisiä parkkipaikkoja ostaa/vuokrata kuukausittain?
  5. Räätälöitävyys – Kysy aina, voiko tiloja räätälöidä juuri teille. Tilat tulisi aina kustomoida siten, että ne tukevat aidosti yrityksenne toimintaa. Lisäksi rakennuksen, piha-alueen ja koko kokonaisuuden tulee näyttää hyvältä ja edustavalta – sekä yritysilmeenne mukaiselta!